Управителният съвет на Европейската централна банка очаква на следващите няколко заседания

...
Управителният съвет на Европейската централна банка очаква на следващите няколко заседания
Коментари Харесай

ЕЦБ ще повишава лихвите, докато обуздае инфлацията

Управителният съвет на Европейската централна банка очаква на идващите няколко съвещания в допълнение да увеличи лихвените проценти, с цел да забави търсенето и да предотврати риска от поврат към стабилно повишение на опасенията за инфлацията. Това се показва в брой шест на на Европейската централна банка (ЕЦБ), който Българската национална банка разгласява през днешния ден. В него се напомня, че на 8 септември УС на ЕЦБ взе решение да увеличи трите съществени лихвени процента със 75 базисни точки.

ЕЦБ чака да покачва още лихвените проценти, защото инфлацията остава прекомерно висока и евентуално ще се задържи над целевото ниво за нескончаем интервал. По предварителна експресна оценка на Евростат тя е достигнала 9,1% през август. Нарастващите цени на енергоносителите и храните, натискът от страна на търсенето в някои браншове в резултат на повторното отваряне на стопанската система и усложненията във веригите на доставки към момента тласкат нагоре инфлацията. Ценовият напън продължи да се ускорява и да се популяризира в стопанската система и в кратковременен проект е допустимо инфлацията още да се увеличи. Тя ще се намали, когато сегашните фактори, обуславящи инфлацията, отзвучат последователно с течение на времето и нормализирането на паричната политика се придвижи към стопанската система и процеса на ценообразуване.

Експертите на ЕЦБ ревизираха доста нагоре прогнозите си за инфлацията и в този момент се чака тя да доближи приблизително 8,1% през 2022 година, 5,5% през 2023 година и 2,3% през 2024 г. 

След напредък през първата половина на 2022 година последните данни сочат значително закъснение на икономическия напредък в еврозоната, като се чака застой в стопанската система по-късно през годината и през първото тримесечие на 2023 година Много високите енергийни цени понижават покупателната дарба на приходите на популацията и въпреки усложненията в доставките да отслабват, те към момента лимитират икономическата интензивност. Освен това неподходящата геополитическа конюнктура, изключително неоправданото нахлуване от страна на Русия над Украйна, утежнява доверието на бизнеса и потребителите. Тази вероятност е отразена в последните прогнози на специалистите за икономическия напредък, които бяха осезаемо ревизирани надолу за остатъка от настоящата година и за цялата 2023 година Сега специалистите чакат стопанската система да нарасне с 3,1% през 2022 година, с 0,9% през 2023 година и с 1,9% през 2024 г. 

Трайните недостатъци, подбудени от пандемията, към момента основават риск за гладкото преместване на паричната политика към стопанската система. Ето за какво Управителният съвет ще продължи да ползва еластичен метод при реинвестиране на постъпленията от книжата с настъпил падеж от портфейла по програмата за закупуване на активи в изискванията на изключителна обстановка, породена от пандемия (PEPP), с цел да противодейства на рисковете, свързани с пандемията, за трансмисионния механизъм, показват от ЕЦБ. 

Икономическа интензивност

Високата инфлация, затегнатите финансови условия и продължаващите усложнения при доставките оказват неподходящо влияние върху икономическата интензивност в международен мащаб. Данните от наблюденията сочат навсякъде намаляване на икономическата интензивност. Според макроикономическите прогнози на специалистите на ЕЦБ от септември 2022 г. перспективата е за слаб напредък в международен мащаб, като се планува международният действителен Брутният вътрешен продукт, без еврозоната, да нарасне с 2,9% през 2022 година , с 3,0% през 2023 година и с 3,4% през 2024 година Тази вероятност е по-слаба от обрисуваната в прогнозите на специалистите от ЕЦБ от юни 2022 година и значи, че международната стопанска система се чака да нараства през тази и идната година с ритъм, малко по-нисък от дълготрайния междинен, защото интензивността се забавя в развитите стопански системи и в страните с нововъзникващи пазари.

Перспективата за по-слабо търсене и подобряващото се предложение спомогнаха за омекотяване на натиска по веригите на предлагането, въпреки към момента той да е налице. Наред със международния напредък вероятностите пред международната търговия и външното търсене на артикули от еврозоната също се утежниха спрямо юнските прогнози.

Инфлационният напън в международен мащаб остава просторен и засилен в изискванията на скокове в цените на суровините, продължаващи усложнения в доставките, към момента релативно мощно търсене и затегнат пазар на труда. Този напън обаче се чака да намалее, когато пазарите на първични материали се стабилизират и растежът отслабне. В среда на висока неустановеност равновесието на рисковете за прогнозните индикатори в главния сюжет клони надолу във връзка с международния напредък и нагоре във връзка с инфлацията, прибавят от ЕЦБ в своя бюлетин.

Икономиката в еврозоната набъбна с 0,8% през второто тримесечие на 2022 година основно с помощта на забележителните потребителски разноски за услуги, изискващи физически контакт с клиентите, вследствие на отпадането на рестриктивните мерки по отношение на пандемията. Тъй като жителите пътуваха повече през лятото, това се отрази изключително удобно върху страните с огромен туристически бранш. Същевременно бизнесът страдаше от високите енергийни разноски и продължаващите усложнения в доставките, макар че тези компликации последователно отслабваха. Макар процъфтяващият туризъм да подкрепя икономическия напредък през третото тримесечие, Управителният съвет чака стопанската система доста да се забави през остатъка на годината. 

Четири са главните аргументи за това. Първо, високата инфлация понижава разноските и производството в цялата стопанска система, като тези усложнения се ускоряват от нарушаванията в газовите доставки. Второ, мощният напредък в търсенето на услуги, който се наблюдаваше с повторното отваряне на стопанската система, ще забави инерцията си през околните месеци. Трето, отслабването на търсенето в международен мащаб, както и в подтекста на позатегната парична политика в доста от огромните стопански системи, и утежняването на изискванията на търговия ще значат по-малка поддръжка за стопанската система в еврозоната. Четвърто, несигурността остава висока и доверието внезапно спада. 

В същото време пазарът на труда остава постоянен, подпомагайки икономическата интензивност. През второто тримесечие на 2022 година броят на заетите се усили с над 600 000 души, а през юли безработицата остана на рекордно ниско ниво от 6,6%. Броят на отработените човекочасове набъбна още – с 0,6% през второто тримесечие на 2022 година, и надвиши равнищата от преди пандемията. В вероятност забавянето на икономическата интензивност евентуално ще докара до известно покачване на коефициента на безработица. 

Според прогнозите на специалистите от ЕЦБ от септември 2022 година бюджетното салдо в еврозоната се планува устойчиво да се усъвършенства през интервала до 2024 година, въпреки и малко по-слабо от предвижданията в юнските прогнози. 

Въпреки това прогнозата за фискалната сфера продължава да е придружена с висока доза неустановеност, обвързвана основно с войната в Украйна и промените на енергийните пазари, които могат да провокират държавните управления да одобряват спомагателни ограничения за бюджетно стимулиране. Такива фискални ограничения за поддръжка имаха за цел да противодействат в огромна степен на повишаващата се прехрана на живота за потребителите, изключително по отношение на силата. 

Инфлация

През август инфлацията се увеличи още до 9,1%. Инфлацията при енергийните цени остана извънредно висока – 38,3%, и беше отново преобладаващият съставен елемент в общия индикатор за инфлацията. Пазарните индикатори сочат, че в кратковременен проект цените на петрола ще понижават, до момента в който цените на едро на газа ще останат извънредно високи. Инфлацията при храните също се увеличи през август – до 10,6%, частично отразявайки по-високите разноски за произвеждане, свързани с силата, нарушаванията в търговията с хранителни първични материали и с неподходящи метеорологични условия. Макар нарушаванията в доставките да понамаляха, те продължиха последователно да се отразяват върху потребителските цени и оказваха напън за повишение на инфлацията наред с възстановяващото се търсене в бранша на услугите. Обезценяването на еврото също спомогна за усилването на инфлационния напън, регистрират от ЕЦБ. 

Ценовият напън обгръща от ден на ден и повече браншове, частично в резултат на въздействието на високите енергийни разноски в границите на цялата стопанска система. Съответно измерителите на базисната инфлация останаха на нараснали равнища и в последните прогнози на специалистите се планува инфлацията, изключваща цените на храните и силата, да доближи 3,9% през 2022 година, 3,4% през 2023 година и 2,3% през 2024 година Гъвкавите пазари на труда и известно наваксване при компенсирането на по-високата инфлация евентуално ще подтикват повишаването на заплатите. В същото време постъпващите данни и последните съглашения по заплатите сочат, че динамичността на възнагражденията ще остане като цяло лимитирана. Повечето измерители на дълготрайните инфлационни упования сега са на равнища към 2%, макар че неотдавнашните проверки на някои индикатори, надвишаващи целевото ниво, постановат непрекъснато наблюдаване. 

Оценка на риска

В изискванията на забавящи се темпове на международната стопанска система рисковете за растежа са най-вече за понижаването му, изключително в кратковременен проект. Както е отразено в по-неблагоприятния сюжет на прогнозата на специалистите, при продължителна война в Украйна се резервира забележителен риск за растежа, изключително в случай че компаниите и семействата се сблъскат с режим на ограничавания в енергийните доставки. В такава конюнктура доверието може още да се утежни и рестриктивните мерки в региона на предлагането още веднъж да се утежнят. Разходите за сила и храна също биха могли да останат за дълго по-високи от предстоящото, предвиждат от ЕЦБ. 

Пазарните лихвени проценти се покачиха в очакване на в допълнение нормализиране на паричната политика в отговор на вероятностите за инфлацията. През последните месеци заемът за компаниите нарастна, а банковите лихви по заемите за семейства са на най-високите равнища от повече от пет години насам. Що се отнася до размерите, банковото кредитиране за компаниите остава мощно към този момент, частично отразявайки нуждата от финансиране на по-високите индустриални разноски и за трупане на ресурси. Ипотечното кредитиране за семейства забавя темпа си в резултат на стягането на кредитните стандарти, увеличаващите се разноски по заемите и слабото потребителско доверие.

Решения по паричната политика

Въз основа на настоящата си оценка Управителният съвет взе решение да увеличи трите съществени лихвени % на ЕЦБ със 75 базисни точки.
Съгласно него лихвеният % по главните интервенции за рефинансиране, по пределното кредитно облекчение и по депозитното облекчение бяха увеличени до надлежно 1,25%, 1,50% и 0,75%, в действие от 14 септември 2022 година Тази огромна стъпка слага началото на прехода към преобладаващо мощно нерестриктивно ниво на главните лихви в паричната политика, които ще спомогнат за трайно връщане на инфлацията към задачата на Управителния съвет за ниво от 2% в средносрочен проект. Той одобри това решение и чака да покачва още лихвените проценти, защото инфлацията остава прекомерно висока и евентуално ще се задържи над целевото ниво за нескончаем интервал. Неговите бъдещи решения за главните лихвени проценти все по този начин ще зависят от данните и ще сe взимат настрана за всяко съвещание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР